Recomandari

Tot ce trebuie sa stiti despre spondilolistezis

Coloana vertebrala, un element central al structurii noastre corporale, este supusa constant stresului si solicitarilor zilnice. Acest sistem complex de vertebre, discuri intervertebrale, ligamente si muschi are rolul esential de a sustine greutatea corpului si de a permite miscarea flexibila si stabila.

Cu toate acestea, datorita factorilor precum postura incorecta, traumatismelor, procesului de imbatranire si activitatilor fizice intense, coloana vertebrala este vulnerabila la diverse afectiuni. Aceste probleme pot varia de la dureri de spate ocazionale pana la conditii grave care necesita interventii medicale.

Printre cele mai frecvente afectiuni se numara hernia de disc, spondiloza, scolioza si spondilolistezisul.

Ce este Spondilolistezisul?

Spondilolistezisul este o afectiune a coloanei vertebrale in care una dintre vertebre aluneca inainte in raport cu vertebra de dedesubt. Are ca zi cauza spondiloliza. Aceasta poate cauza dureri de spate si alte simptome daca deplasarea comprima nervii spinali. Afectiunea este adesea rezultatul unei fracturi de stres a arcului vertebral, numita spondiloliza, care nu s-a vindecat corect. 

Clasificarea spondilolistezisului

Spondilolistezisul este clasificat in cinci grade de severitate, determinate de procentul de alunecare a vertebrei fata de pozitia sa normala:

1. Gradul I: Alunecare de pana la 25%. Acesta este considerat cel mai usor grad si de multe ori poate fi asimptomatic sau poate provoca doar disconfort minor. Tratamentul in aceasta etapa se concentreaza de obicei pe exercitii de intarire si terapie fizica pentru a preveni progresia.

2. Gradul II: Alunecare intre 25-50%. Acest grad poate provoca dureri moderate de spate si rigiditate. Pacientii pot resimti disconfort in timpul activitatilor fizice sau a statului prelungit in picioare. Tratamentele includ de obicei fizioterapie, kinetoterapie si alte metode non-invazive pentru a gestiona simptomele si a stabiliza coloana vertebrala.

3. Gradul III: Alunecare intre 50-75%. La acest grad, spondilolistezisul poate provoca dureri semnificative si poate limita mobilitatea. Pacientii pot experimenta, de asemenea, simptome neurologice, cum ar fi amorteala sau slabiciune in picioare. Tratamentul poate necesita o combinatie de terapie fizica intensiva si, in unele cazuri, considerarea optiunilor chirurgicale daca simptomele nu sunt gestionabile prin metode non-invazive.

4. Gradul IV: Alunecare intre 75-100%. Aceasta este o forma severa de spondilolistezis si poate provoca dureri severe, dificultati de mers si simptome neurologice accentuate. Tratamentul non-invaziv poate include tehnici avansate de decompresie vertebrala si programe de reabilitare intensiva. Totusi, interventia chirurgicala devine adesea necesara pentru a stabiliza coloana vertebrala si a ameliora simptomele.

5. Gradul V: Alunecare de peste 100%, cunoscuta si sub numele de spondiloptoza. In acest stadiu, vertebra afectata a alunecat complet inaintea vertebrei inferioare, cauzand deformari severe si compresii nervoase majore. Aceasta este cea mai grava forma de spondilolistezis si necesita de obicei interventie chirurgicala pentru a restabili alinierea coloanei si a decomprima nervii afectati. Post-operator, pacientii urmeaza un program intensiv de reabilitare pentru a-si recapata mobilitatea si functionalitatea.

Aceste grade de severitate ajuta la determinarea planului de tratament adecvat pentru fiecare pacient, asigurandu-se ca abordarile terapeutice sunt adaptate in functie de gravitatea alunecarii vertebrale.

Localizarea spondilolistezisului

Spondilolistezisul apare cel mai frecvent in regiunea lombara inferioara a coloanei vertebrale, in special la nivelul vertebrei L5, datorita solicitarii mecanice crescute din aceasta zona. Cu toate acestea, poate aparea si la alte niveluri ale coloanei.

Simptome si diagnosticul

Simptomele spondilolistezisului variaza de la absenta completa a simptomelor la dureri severe de spate si picioare. Simptomele pot include dureri lombare, rigiditate, dificultati la mers si, in cazurile severe, slabiciune sau amorteala in picioare.

Diagnosticul se face de obicei printr-o combinatie de examen fizic si imagistica, cum ar fi radiografiile, tomografia computerizata (CT) sau imagistica prin rezonanta magnetica (IRM).

Tratamentul spondilolistezisului la Bio Ortoclinic

La Bio Ortoclinic, tratamentul spondilolistezisului se axeaza pe metode non-invazive pentru a ameliora durerea si a imbunatati functionalitatea coloanei vertebrale. Aceste metode includ:

1. Decompresie vertebrala (Elongatie): O tehnica care foloseste tractiunea pentru a intinde si a decompresa coloana vertebrala, reducand astfel presiunea asupra nervilor comprimati.

2. Mobilizare vertebrala: Manipularea manuala a coloanei pentru a imbunatati mobilitatea si a reduce durerea.

3. Fizioterapie: Exercitii personalizate pentru a intari muschii spatelui si a imbunatati postura si flexibilitatea.

4. Kinetoterapie: Terapie prin miscare care vizeaza refacerea functionalitatii normale a coloanei vertebrale prin exercitii si tehnici de reeducare posturala.

5. Terapia ShockWave: Utilizarea undelor de soc pentru a stimula vindecarea tesuturilor si a reduce inflamatia.

6. Sistemul David: Un program de reabilitare asistat de echipamente specializate, care permite realizarea de exercitii precise si controlate pentru intarirea musculaturii spatelui.

7. Infiltratii: Administrarea de medicamente antiinflamatoare direct in zona afectata pentru a reduce inflamatia si durerea.

Preventia si stilul de viata

Pentru a preveni aparitia spondilolistezisului sau a reduce riscul de agravare, este important sa adopti un stil de viata sanatos, care sa includa:

Exercitii regulate: Mentinerea unui regim de exercitii fizice care sa intareasca muschii spatelui si ai abdomenului.

Postura corecta: Acordarea atentiei la postura zilnica, in special in timpul activitatilor de munca si odihna.

Evitarea stresului mecanic excesiv: Ridicarea corecta a obiectelor grele si evitarea miscarilor repetitive care pun presiune pe coloana vertebrala.

Controlul greutatii corporale: Mentinerea unei greutati sanatoase pentru a reduce stresul asupra coloanei vertebrale.

Spondilolistezisul este o afectiune comuna a coloanei vertebrale care poate varia de la forme asimptomatice la cazuri severe ce necesita interventie chirurgicala. La Bio Ortoclinic, accentul se pune pe tratamente non-invazive care pot ajuta la gestionarea simptomelor si la imbunatatirea calitatii vietii pacientilor.

O combinatie de fizioterapie, kinetoterapie, decompresie vertebrala si alte tehnici specializate poate oferi o solutie eficienta pentru cei care sufera de aceasta afectiune. Prin adoptarea unui stil de viata sanatos si a unei posturi corecte, riscul de dezvoltare sau agravare a spondilolistezisului poate fi redus semnificativ. Pentru mai multe informatii si programe de tratament personalizate, vizitati bio-ortoclinic.ro.